• 1 min

Na przepis natchnęłam się przeglądając strony internetowe, postanowiłam go trochę zmodyfikować i zaserwować mojemu mężowi z okazji urodzin. Tort okazał się strzałem w dziesiątkę nie tylko efektownie wygląda ale także wyjątkowo smakuje.

  • 1 min

Składniki:

  • ciasto:

    1szkl. cukru
    6 jajek
    1 cukier waniliowy
    Około 2 szkl. mąki
    1,5 -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    przełożenie biszkopta:

    dżem z czarnej porzeczki


    dekoracja:

    śmietanka deserowa 30%
    śmietan-fix
    2-3 szt kiwi
    4szt. mandarynek
    3 szt wiśni (mogą być ze słoika)
    wiórka kokosowe żółte.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzenia:

    Ciasto:

    Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, mąkę,proszek do pieczenia i cukier waniliowy – wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywna piane następnie przekładamy je do miski z ciastem i łyżką mieszamy tworząc bąbelki powietrza. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (Blacha powinna być o wymiarach 40 x 30 cm). Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut.

    Po ostygnięciu ciasto polewamy np: gorzką herbatą z cytryna lub koniakiem.

    Biszkopt tniemy w pasy o szerokości około 8 cm, po czym smarujemy dżemem i zwijamy jak w przypadku rolady. Zwinięty tort dobrze obwiązać na noc delikatnie nitka.

    Dekoracja:

    Śmietankę 30% ubijamy ze śmietan-fix na sztywno. Smarujemy nią cały tort. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi w kolorze żółtym a gorę dekorujemy owocami.

Porady

Po upieczeniu pamiętajmy żeby poczekać aż piekarnik ostygnie i dopiero wyciągamy ciasto inaczej nam opadnie. Do tortu polecam upieczenie dwóch blach biszkopta, w przepisie podaje składniki na jedną blachę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować