Tort 3 czekolady

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowy!

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g gorzkiej czekolady,

    200 g mąki pszennej,

    70 g mąki ziemniaczanej,

    8 jajek,

    200 g cukru,

    200 g masła,

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:

    300 g białej czekolady,

    600 g śmietany 36%,

    60 g wiórków kokosowych,

    2 łyżeczki żelatyny

    Pomada czekoladowa:

    150 g mlecznej czekolady,

    100 g śmietany 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort 3 czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, studzimy. Przesiewamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, starannie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy miękkie masło na puch, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku i cukier. Teraz powoli wlewamy letnią czekoladę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Mieszając masę żółtkową, porcjami wsypujemy mąkę i dodajemy pianę z białek. Przelewamy ciasto to tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut przy lekko niedomkniętych drzwiczkach (najlepiej włożyć trzonek drewnianej łyżki). Po 10 minutach zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze przez ok. 35 minut - sprawdzamy patyczkiem. Ciasto wyjmujemy, studzimy, kroimy na 3 blaty (przy czym z jednego odkrawamy cienki blat na okruszki)
  • 2. Krem: Białą czekoladę podgrzewamy ze śmietaną, do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy do ciepłej śmietany. Dodajemy wiórki. Mieszamy i schładzamy aż masa zgęstnieje.
  • 3. Pomada czekoladowa: czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do letniej dodajemy śmietanę. Mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki - żeby stężała.
  • 4. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszy blat smarujemy jedną częścią masy. Przykładamy drugi blat, smarujemy drugą częścią masy. Przykładamy trzeci blat. Smarujemy resztą masy. Posypujemy okruszkami ciasta. Boki tortu smarujemy pomadą czekoladową. Tort przechowujemy w lodówce, wyjmujemy na pół godziny przed podaniem (pomada lekko twardnieje).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować