Zapraszam na lekko orzechowy torcik. Masę do torcika zrobiłam z serka mascarpone i czekolady : mlecznej i białej. Wierzch torcika to pokrojona gorzka czekolada. Polecam.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
Na biszkopt :
2 jajka
1 mały cukier waniliowy
4 łyżki z dużym czubkiem cukru
8 płaskich łyżek mąki
1 płaska łyżka mielonych orzechów laskowych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na poncz:
8 łyżek wody
1 łyżeczka z czubkiem cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Na ciemny krem :
250 gram serka mascarpone
100 gram mlecznej czekolady
Na jasny krem :
250 gram serka mascarpone
100 gram białej czekolady
Na dekoracje :
100 gram gorzkiej czekolady
Ponadto :
masło do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy
Tort ,,3 czekolady'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej : jajka i oba cukry ubijamy na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy i miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy ( średnica 18 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Na drugi dzień : biszkopt kroimy na trzy blaty. Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzone dodajemy do mascarpone, miksujemy.
1 łyżkę ciemnego kremu zostawiamy. Przekrojone biszkopty nasączamy.
Do tortownicy wkładamy biszkopt, ciemny krem, biszkopt, jasny krem, biszkopt, smarujemy kremem ( 1 łyżka ciemnego kremu ). Gorzką czekoladę kroimy na drobno i posypujemy torcik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze