TORT

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny, dość prosty w wykonaniu i efektowny.

KORAL
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt kawowy : 3 jajka
mąka pszenna 100 g
cukier drobny 130 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa : śmietana kremówka 36 % 400 ml
ser mascarpone 200 g
biała czekolada 80 g + sok z cytryny do smaku
mus gruszkowy 1 łyżka ( opcjonalnie )
Dekoracja suszone gruszki : 4 gruszki
barwnik niebieski i fioletowy
syrop : 2 części wody, 1 część cukru
żurawina niskosłodzona do mięs ok. 130 g

Sposób przygotowania przepisu:

TORT

  • tort1. Suszenie gruszek.

    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
  • tort2. Biszkopt.
    Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Cale jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek.
    Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia.
    Studzimy.
    Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.
    Krem.
    Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej.
    Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
    Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę.
    Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.
    Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
    Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu.
    Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu.
    Na koniec kładziemy trzeci biszkopt.
    Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu.
    Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiała czekoladaserek mascarponeśmietana kremówkasuszone kolorowe gruszki

Komentarze

Podobne przepisy

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

Tort brzoskwiniowy

Dodane przez: Ola1984

Tort brzoskwiniowy

Prosty, a zarazem efektowny tort...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

Tort królik

Dodane przez: Elisa

Tort królik

Ciekawy tort na Wielkanoc. Można...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: Patrycja33

Tort Szwarcwaldzki

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty,...

Tort

Dodane przez: MagdaD123

Tort rafaello

Przepyszny, puszysty , wilgotny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE