Biszkopt kawowy : 3 jajka
mąka pszenna 100 g
cukier drobny 130 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa : śmietana kremówka 36 % 400 ml
ser mascarpone 200 g
biała czekolada 80 g + sok z cytryny do smaku
mus gruszkowy 1 łyżka ( opcjonalnie )
Dekoracja suszone gruszki : 4 gruszki
barwnik niebieski i fioletowy
syrop : 2 części wody, 1 część cukru
żurawina niskosłodzona do mięs ok. 130 g
Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
2.Biszkopt.
Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia.
Cale jajka ubijamy z cukrem do białości.
Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek.
Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia.
Studzimy.
Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.
Krem.
Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej.
Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę.
Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu.
Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu.
Na koniec kładziemy trzeci biszkopt.
Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu.
Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.
Komentarze