• 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smaczny, dość prosty w wykonaniu i efektowny.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kawowy : 3 jajka
    mąka pszenna 100 g
    cukier drobny 130 g
    kawa rozpuszczalna 1 łyżka
    Masa : śmietana kremówka 36 % 400 ml
    ser mascarpone 200 g
    biała czekolada 80 g + sok z cytryny do smaku
    mus gruszkowy 1 łyżka ( opcjonalnie )
    Dekoracja suszone gruszki : 4 gruszki
    barwnik niebieski i fioletowy
    syrop : 2 części wody, 1 część cukru
    żurawina niskosłodzona do mięs ok. 130 g
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Suszenie gruszek.

    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
  • tort 2. Biszkopt.
    Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Cale jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek.
    Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia.
    Studzimy.
    Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.
    Krem.
    Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej.
    Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
    Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę.
    Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.
    Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
    Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu.
    Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu.
    Na koniec kładziemy trzeci biszkopt.
    Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu.
    Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować