Placek z masą budyniową i bananami w galaretce

4.49 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto bez pieczenie przygotowane na spodzie z ciasteczek maślano-czekoladowych z bananami w galaretce i masą śmietanową. Wszystkie składniki rewelacyjnie się ze sobą komponują. Idealne na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę 24cm x 28 cm)
    masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe (po 40g)
    600 ml mleka,
    200 g masła,
    4-5 łyżek cukru,
    masa śmietanowa:
    400 ml śmietanki 36%,
    2-3 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    ok. 50 ml gorącej wody,
    oraz:
    5-6 bananów, sok z cytryny,
    2 galaretki cytrynowe,
    700 ml wody go rozpuszczenia galaretki,
    oraz ciasteczka maślano-czekoladowe,
    płatki migdałów,
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Placek z masą budyniową i bananami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek 1. masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy, następnie wykładamy na ułożone w blaszce ciastka.
    Banany kroimy na pół i polewamy sokiem z cytryny ( nie ściemnieją nam), układamy na masie budyniowej.
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy zacznie tężeć wylewamy na wyłożone banany.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( ilość w zależności jak słodka lubimy masę), następnie wlewamy strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając.
    Masę śmietanową wykładamy na galaretkę, posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

4.41 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Placek truskawkowy z masą budyniową

To może cię zainteresować