Pyszne ciasto bez pieczenie przygotowane na spodzie z ciasteczek maślano-czekoladowych z bananami w galaretce i masą śmietanową. Wszystkie składniki rewelacyjnie się ze sobą komponują. Idealne na każdą okazję.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki: (na blaszkę 24cm x 28 cm)
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe (po 40g)
600 ml mleka,
200 g masła,
4-5 łyżek cukru,
masa śmietanowa:
400 ml śmietanki 36%,
2-3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
ok. 50 ml gorącej wody,
oraz:
5-6 bananów, sok z cytryny,
2 galaretki cytrynowe,
700 ml wody go rozpuszczenia galaretki,
oraz ciasteczka maślano-czekoladowe,
płatki migdałów,
Placek z masą budyniową i bananami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa budyniowa:
Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy, następnie wykładamy na ułożone w blaszce ciastka.
Banany kroimy na pół i polewamy sokiem z cytryny ( nie ściemnieją nam), układamy na masie budyniowej.
Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy zacznie tężeć wylewamy na wyłożone banany.
masa śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( ilość w zależności jak słodka lubimy masę), następnie wlewamy strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając.
Masę śmietanową wykładamy na galaretkę, posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Smacznego!
Komentarze