Torcik z delicjami

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten specjał jest nieco pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić czas na jego przygotowanie.

Składniki:

  • Ciasto: 8 białek
    ● 3 żółtka
    ● 200 g cukru
    ● 100 g orzechów włoskich siekanych
    ● 100 g orzechów włoskich mielonych
    ● 100 g wiórków kokosowych
    ● 100 g rodzynek
    ● łyżka mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: 2 kostki masła
    ● sok z puszki brzoskwiń
    ● 2 budynie śmietankowe bez cukru
    ● łyżka mąki
    ● 3 łyżki cukru
    ● 5 żółtek
    ● 3 opakowania ciastek Delicje
    ● rozpuszczona kawa ze spirytusem (do nasączania)
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy mikserem.
    Miksując, dodajemy porcjami
    cukier i kolejno 3 żółtka. Pozostałe
    składniki mieszamy, dodajemy
    do ubitej piany, delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy
    papierem do pieczenia
    i pieczemy 3 placki (każdy ok.
    30 min w temp. 200 °C).
  • 2. Robimy krem. Sok z brzoskwiń
    dopełniamy wodą do 1/2
    litra i gotujemy z cukrem. Budynie
    rozpuszczamy w 3/4 szklanki
    wody, dodajemy mąkę, żółtka,
    miksujemy. Wlewamy do
    gotującego się soku z brzoskwiń.
    Budyń studzimy. Masło
    ucieramy na krem, dodajemy
    stopniowo masę budyniową.
  • 3. Na placku rozsmarowujemy
    część masy, układamy lekko
    nasączone delicje. Powtarzamy
    czynność na drugim placku,
    przykrywamy trzecim. Wierzch
    tortu też smarujemy kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować