Ciasto z delicjami

  • wyświetlono: 898 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto składa się z kilku warstw, które w połączeniu ze sobą tworzą cudowną całość. Jest naprawdę pyszne! Sami się przekonajcie :)

P1040742 (3)
  • 12 porcje
  • 90min

Składniki

biszkopt:
mąka pszenna 1 szklanka,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

ciasto kokosowo - makowe:
białka 7 szt,
wiórki kokosowe 15 dag,
mak suchy 15 dag,
cukier 15 dag,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa budyniowa:
mleko 500 ml.
budyń waniliowy 1 opakowanie,
cukier puder 4 łyżki,
masło 200 g,

dodatkowo:
delicje dowolny smak 3 opakowania,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,
ulubiony dżem 1 mały słoik,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z delicjami

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Następnie delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min do suchego patyczka.
    Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 min.
    W garnku nastawiamy 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Przez cały czas budyń należy energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 3 min. Gotowy budyń przykrywamy dokładnie folią aluminiową, dzięki temu na wierzchu budyniu nie powstanie skorupa. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz po łyżce ostygniętego budyniu. Spód delicji nasączamy za pomocą pędzelka wódką lub herbatą.
    W formie lub na specjalnej desce do ciast kładziemy biszkopt, który smarujemy dżemem, następnie układamy na nim ciasto kokosowo- makowe, wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy po całym cieście, na to układamy nasączone delicje. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie się zastygła. Życzę smacznego :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptbudyńkokosmakmasadelicjedżem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto - Bakaliowe z delicjami

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto - Bakaliowe z delicjami

Mocno bakaliowy biszkopt w połączeniu...

Ciasto z dlicjami

Dodane przez: moniak11

Ciasto z delicjami

Przepyszne ciasto, które łączy...

Ciasto wiśniowe z delicjami

Dodane przez: juchab

Ciasto wiśniowe z delicjami

Ciasto na bazie jogurtu i śmietany...

Ciasto smerfowe z delicjami

Dodane przez: magzis

Ciasto smerfowe z delicjami

Lekko orzeźwiające, owocowe...ulubione...

CIASTO MOZAIKA Z DELICJAMI

Dodane przez: suzana

CIASTO MOZAIKA Z DELICJAMI

Kiedy zostało nam dużo białek warto...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: amaretto

Ciasto z delicjami

Biszkopt i placki bezowe przełożone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE