Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne: Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować, po przestudzeniu dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, na końcu ubitą pianę z białek – lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 przygotowane wcześniej blaszki o wymiarach 25x36.
2.Kule kokosowe:Białka ubić z cukrem, dodać kokos, proszek do pieczenia, lekko wymieszać i kłaść łyżką kupki kokosowe na obu ciemnych ciastach. Tak przygotowane blaty piec w temperaturze 180-190°C przez ok. 35 min.
3.Masa: Z mleka, żółtek, cukru, mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i spirytus. Drugą zostawić białą.
4.Przełożenie ciasta:
1. Ciasto
2. Masa biała
3. Delicje
4. Masa ciemna
5. Ciasto
6. Polewa
Komentarze