Ciasto z delicjami

4.48 (164 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Łaciate ciasto z delicjami to uczta dla podniebienia.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • ½ kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • ½ szklanki wody
    • 3 łyżki kakao
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 6 jajek
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Kule kokosowe:
    • 6 białek
    • 20 dag kokosu
    • 12 dag cukru kryształu
    • Odrobina proszku do pieczenia

    Masa:
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • ½ litra mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 kostka masła
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka kakao
    • Spirytus

    Dodatkowo:
    • 2 paczki delicji
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować, po przestudzeniu dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, na końcu ubitą pianę z białek – lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 przygotowane wcześniej blaszki o wymiarach 25x36.
  • 2. Kule kokosowe:Białka ubić z cukrem, dodać kokos, proszek do pieczenia, lekko wymieszać i kłaść łyżką kupki kokosowe na obu ciemnych ciastach. Tak przygotowane blaty piec w temperaturze 180-190°C przez ok. 35 min.
  • 3. Masa: Z mleka, żółtek, cukru, mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i spirytus. Drugą zostawić białą.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    1. Ciasto
    2. Masa biała
    3. Delicje
    4. Masa ciemna
    5. Ciasto
    6. Polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować