Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu jasnego: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dalej ubijać.Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą jajowo - cukrową. Lekko wymieszać. Wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni przez 30 minut. Wykonanie placka makowo - kokosowego: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.Dodać mak wymieszany z wiórkami kokosowymi, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać do blachy. Piec w temp. 180 stopni przez ok 30 minut. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostawić do stężenia. Wykonanie kremu: Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w garnku z cukrem. Odlane mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem wanilinowym i obiema mąkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę z żółtkami i wymieszać tak aby nie powstały grudki. Ugotować budyń i wystudzić. Margarynę utrzeć i dodawać do łyżce zimny budyń. Złożenie ciasta: Biszkopt jasny, Połowa kremu budyniowego, Placek makowo-kokosowy, Reszta kremu, Ciastka Delicje, Tężejąca galaretka Smacznego:)
Komentarze