Placek z delicjami

4.5 (154 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    6 jajek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Kule kokosowe:
    6 białek
    20 dag wiórków kokosowych
    12 dag cukru
    odrobina proszku do pieczenia

    Masa:
    1 szklanka cukru
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżka kakao
    spirytus
    2 paczki delicji

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Placek z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować, po przestudzeniu dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, pianę z białek - lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie blaszki (25/35 cm.).
  • + 2. KULE KOKOSOWE:
    Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać i kłaść łyżką kupki kokosowe na ciemne ciasto.
  • + 3. Upiec w temp. 180*C przez ok. 30 min.
  • 4. MASA:
    Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i spirytus, drugą zostawić białą.
  • 5. PRZEŁOŻENIE PLACKA:
    Ciasto - masa biała - delicje - masa ciemna - ciasto.

Porady

Ciasto można polać polewą i posypać wiórkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować