Ciasto z delicjami

4.98 (171 ocen)

  • 2 godz.

Proste i bardzo smaczne ciasto z delicjami. Doskonale się prezentuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    8 jaj
    20 dag orzechów włoskich mielonych
    10 dag kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki zmielonych herbatników (wg mojej miary to 2 malutkie paczuszki herbatników z biedronki)
    8 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    masa:
    1 szklanka mleka
    1 budyń waniliowy
    3 żółtka
    1,5 kostki masła
    2 galaretki czerwone
    2 opakowania delicji (u mnie malinowe)

    Polewa:
    1/3 kostki masła
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy, dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, kokos i herbatniki lekko wmieszać do masy. Piec ok. 30 minut w temp. 160 - 170 stopni w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu placek podzielić na 2 części, można również upiec dwa placki.
  • 2. Masa: pół szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budyń i żółtka, wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń i tężejącą galaretkę (bardzo powoli dodawać galaretkę).
  • 3. Polewa: masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić.
  • 4. Przełożenie: placek - 1/2 masy - delicje - druga część masy - placek - polewa

Porady

Możemy zostawić sobie troszkę masy i posmarować placek, wtedy nie musimy robić dodatkowo polewy. Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować