Torcik z batonami DAIM

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Torcik... to warstwy bezowo-migdałowe, krem budyniowo-śmietanowy, polewa czekoladowa i wspomniane wcześniej batoniki w ilości dowolnej ale jeżeli o nie chodzi to nigdy za dużo!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA 3 BEZOWE WARSTWY O śREDNICY OKOłO 16 CM:
    - białka: 4 sztuki
    - cukier do wypieków: 150 gramów
    - mielone migdały: 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    SKłADNIKI NA KREM BUDYNIOWO-śMIETANOWY::
    - mleko: 1 szklanka
    - laska wanilii: 0.5 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - ser ricotta: 4 łyżki
    - śmietana kremówka: 100 mililitrów
    SKłADNIKI NA POLEWę CZEKOLADOWą::
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - śmietana kremówka: 50 mililitrów
    DODATKOWO::
    - batony Daim (28g): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Batony

Torcik z batonami daim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie warstw bezowych:

    Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Migdały mieszamy z mąką i dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy.

    Płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nich 3 koła o średnicy około 16 cm i nie przekraczając narysowanych linii wylewamy naszą masę bezową.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy warstwy bezowe na złoty kolor tj. przez około 15 minut. Studzimy.
  • 2. Przygotowanie kremu:

    3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i ziarnami z połowy laski wanilii. 1 łyżkę mąki, żółtko i pozostałe mleko mieszamy i dolewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Studzimy.

    Budyń przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę razem z serem ricotta. Jeszcze raz przelewamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Masa ma mieć znowu konsystencję budyniu. Studzimy (najlepiej w lodówce - masa powinna być chłodna).

    Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do chłodnej masy budyniowej. Delikatnie mieszamy, w razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem.
  • 3. Przygotowanie polewy:

    Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej polewy. Studzimy.

  • 4. Przygotowanie tortu:

    Pierwszą warstwę bezową kładziemy na talerzu, smarujemy ją kremem i posypujemy pokruszonymi batonikami Daim. Kładziemy kolejną warstwą bezową, smarujemy ją kremem i znowu posypujemy batonikami. Na koniec ostatnia warstwa bezowa, którą polewamy masą czekoladową. Górę tortu sowicie posypujemy batonikami. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy przez kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować