Torcik Daim (taki jak w Ikea) w odchudzonej wersji

4.49 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Szwedzki torcik Daim można zjeść między innymi w Ikei. Kiedy byłam ostatnio i spróbowałam jej po raz kolejny stwierdziłam, że muszę zrobić jej wersję w domu oczywiście w nieco odchudzonej wersji:). Przejrzałam kilkanaście dostępnych przepisów i wybrałam z nich to co najlepsze. Pozamieniałam niektóre składniki na mniej kaloryczne ale jeden z nich czyli - batonik Daim musiał zostać niezmienny. Nie zmienia to jednak faktu, że mój torcik ma ponad 100 kcal mniej niż ten w sklepie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki
    (forma o średnicy 24-26 cm)
    Biszkopt
    - 6 białek
    - 80 ml miodu lub innego słodzidła
    - 250 g migdałów w łupinkach
    Masa
    - 6 żółtek
    - stała część z jednej puszki mleczka kokosowego
    - 50 g miodu lub innego słodzidła
    - jeden batonik (28 g) Daim
    Dodatkowo
    - 70 g gorzkiej czekolady
    - 2 łyżki płynnej części mleczka kokosowego
    - jeden batonik (28 g) Daim
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik daim (taki jak w ikea) w odchudzonej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowy spód 1. Biszkopt
    Migdały rozdrabniamy bardzo drobno razem z łupinkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodziło. Chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy migdały i delikatnie - najlepiej łyżką - mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.
  • Torcik Daim 2. Masa
    W rondelku rozpuszczamy mleczko kokosowe razem ze słodzidłem. Dodajemy żółtka i mieszamy na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy pokrojonego batonika Daim i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę (zostawiamy 2-3 łyżki masy na wierzch) wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugim. Smarujemy wierzch pozostałą masą i posypujemy posiekanym batonikiem Daim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a następnie polewamy nią ciasto. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to lekkie ciasto, spróbuj też innych przepisów na dietetyczne ciasta.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować