Tort „Prince Polo”

  • wyświetlono: 6749 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 0

Pomysł na tort zrodził się piekąc placek o tej samie nazwie. Zmodyfikowałam nieco proporcje, rodzaj pieczonego biszkoptu i krem. Tort jest przepyszny. Polecam. Zdjęcia przekroju nie zdążyłam zrobić, bo wyszedł cały, nawet nie wiem kiedy.

Jaga85

Składniki


Tortownica 26 cm

Biszkopt czekoladowy:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 4 łyżki mąki,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka kakao,
• 1 łyżka octu.
Ciasto Prince Polo
• 6 białek,
• 10 dag kokosu,
• 5 dag orzechów mielonych,
• 5 dag orzechów siekanych,
• 10 dag wafelków Prince Polo,
• 1 szklanka cukru,
• ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
• Szczypta proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
• 3 kostki masła,
• 4 jajka,
• 8-9 łyżek cukru,
• 20 dag gorzkiej czekolady,
• Spirytus do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort „Prince Polo”

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy ocet oraz wymieszane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na tortownicę i pieczemy w 180˚C przez około 20 min.
    Do tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. Ciasto Prince polo:
    Wafelki tniemy w 1cm kostkę, mieszamy z kokosem, orzechami, mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie delikatnie łączymy z wymieszanymi składnikami. Pieczemy w 180˚C przez około 30 min.
    Pieczemy 2 takie blaty.
  • 3. Krem czekoladowy: Jaja ubijamy z cukrem na parze. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy do białości i dodajemy do niego stopniowo ubitą masę jajeczną. Do gotowej masy dodajemy czekoladę oraz alkohol
  • 4. Poncz:
    W połowie szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, słodzimy. Po przestudzeniu dodajemy alkohol (około 1/3 szklanki).
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt czekoladowy, krem, ciasto z wafelkami, krem, ciasto z wafelkami, krem, biszkopt czekoladowy.
    W trakcie przekładania ponczujemy blaty. Przełożony tort odkładamy do zastygnięcia do lodówki, a następnie dowolnie dekorujemy.
  • 6. Ja obtoczyłam tort masą budyniową. Do róży dodałam barwnik żółty, do liści i wianka na około zaparzone kakao. Aby liście wyszły intensywnie czekoladowe trzeba użyć więcej zaparzonego kakao. Boki obsypałam mielonymi orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortkrem czekoladowyprince polobiszkopt ciemny

Komentarze

Podobne przepisy

image-1irl9bn

Dodane przez: Tutu1232

Torcik Prince Polo

Efekt jest super, a smak jeszcze...

Prince polo

Dodane przez: anet

Prince polo

Ciasto wprost rozpływające się...

Prince polo

Dodane przez: trufelkowo

placek - PRINCE POLO

Bardzo lubię połączenie wafelków/batoników...

rozpuszczamy czekoladę

Dodane przez: reanja

Mocno czekoladowy prince-polo

Ciasto jest dość słodkie, ale pyszne:)

Deser z malinami i Prince Polo

Dodane przez: akrobatka22

Deser z malinami i Prince Polo

Przepis znaleziony na blogu Kruche...

Sernik na serkach Danio i spodzie z Prince Polo

Dodane przez: asia89gd

Sernik na serkach Danio i spodzie z Prince...

Sernik ten był dla nas zaskoczeniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE