TORCIK WALENTYNKOWY DLA TATUSIA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten torcik zrobiła moja 5 letnia córunia na walentynki dla tatusia z niewielka moją pomocą torcik wyszedł fantastyczny tatuś był zachwycony.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT: (porcja na 2 biszkopty tortownica o śr.21 cm)

    8 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

    MASA:

    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1i 1/2 kostki masła

    DODATKOWO DO MASY:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    mały słoiczek wydrylowanych wiśni namoczonych w alkoholu
    2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich

    PONCZ:

    200 ml wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 cukier waniliowy
    50 ml spirytusu

    DO OZDOBY:

    1/2 śmietany do tortów
    aromat pomarańczowy
    1 galaretka truskawkowa
    kilka sztuk truskawek
    garstka cukrowych serduszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik walentynkowy dla tatusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i cukier waniliowy , następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodajemy orzechy oraz skórkę pomarańczową i rozlewamy do dwóch form o średnicy 21 cm. pieczemy ok 25 minut studzimy i każdy z nich przekrawamy na pół.
  • 2. MASA:
    Jajka ubijamy na parze z cukrem kryształem na puch ok 10 minut , następne dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści.
    Studzimy i ucieramy z masłem , następnie do masy dodajemy odsączone z alkoholu wiśnie, czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę, orzechy
  • 3. Każdy biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem, smarujemy każdy krążek biszkopta masą oraz wierzch tortu.
  • 4. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wody i czekamy aż troszkę stężeje.
  • serce zgalaretki 5. Na wierzchu tortu układamy z truskawek kształt serca i wlewamy do środka tężejącą galaretkę.
  • 6. Wkładamy tort do lodówki aby galaretka się zsiadła całkowicie, a między czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej aromat pomarańczowy.
  • cukrowe serduszka 7. Tort zdobimy śmietaną za pomocą szprycy i obsypujemy cukrowymi serduszkami.

Porady

Jeśli niema ktoś dostępu do świeżych truskawek, może użyć mrożonych , wtedy trzeba je odmrozić odlać pozostały sok delikatnie ułożyć na torcie i polać je tężejącą galaretką wtedy staną się bardziej jędrne i błyszczące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować