Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i miód podgrzać w rondelku aż miód się rozpuści i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do miski: mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajko, sodę, ostudzony miód z mlekiem oraz barwnik i zagnieść ciasto robotem kuchennym.
Ciasto po kawałku rozwałkować na papierze do pieczenia wyciętym na wymiar blachy, wykrawać 3 duże serca i kilka mniejszych do dekoracji.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut w temperaturze 180°C.
2.Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki i barwnika. Mniejsze ciasteczka zanurzać w powstałej polewie, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny i serek mascarpone, miksować do połączenia.
3.Pierwszy blat ciasta ułożyć na podkładzie do tortów, za pomocą rękawa cukierniczego i szerokiej tylki nakładać krem w formie łezek, jedna przy drugiej. Położyć drugi blat ciasta, dookoła nakładać krem w formie łezek, a środek lekko posmarować kremem i wyłożyć jagody. Przyłożyć trzeci blat ciasta, udekorować kremem w całości, następnie udekorować czerwona porzeczką, malinami, mniejszymi ciasteczkami z polewą, miętą. Lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze