Składniki na formę o wym. 25x30 cm:
- 300 g herbatników maślanych
Masa grysikowa:
- 650 ml mleka
- 120 g masła
- 180 g Nutelli
- 90 g kaszy manny
- 1 łyżka cukru
Masa truskawkowa:
- 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
- 350 ml + 100 ml wody
- 100 g cukru
- 90 g mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
- 700 ml jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 4 łyżki przetartego przez sitko musu truskawkowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 25 g żelatyny
- 70 ml wody
Torcik truskawkowo grysikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spozywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
Masło, mleko, cukier i Nutellę łączymy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 3 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylewamy na herbatniki, wyrównujemy łyżką i od razu układamy na niej drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na około godz. aby masa wystygła.
100 ml wody i mąkę dokładnie łączymy. Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy cienkim strumieniem mąkę i szybko oraz intensywnie mieszamy. Gotujemy nie dłużej niż minutę. Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i energicznie mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy na ok. 10 min. Jogurt mieszamy przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodajemy żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Porady
Pokrojone ciasto można przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Komentarze