TORCIK TRUSKAWKOWA "BIEDRONECZKA"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smak tortu przypomina piękne słoneczne lato a masa z dojrzałych soczystych truskawek wręcz rozpływa się w ustach. Ten torcik zrobiłam dla koleżanki z pracy siostrzenicy była bardzo zadowolona.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt;

    8 jajek
    1i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru kryształu

    Masa:

    0.5 litra mleka
    1 budyń śmietankowy
    0.5 kg zmiksowanych truskawek
    1 cukier waniliowy
    0.5 szklanki cukru pudru
    1 i 1/2 kostki masła 82%

    Poncz:
    200 ml wywaru delikatnego z herbaty
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki amaretto
    1 cukier waniliowy

    Lukier
    zielony, czerwony, cielisty, czarny, biały, różowy
    klej cukierniczy

    2 druciki do zrobienia czółenek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik truskawkowa "biedroneczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy w żaroodpornych salaterkach 1. Z powyższych składników utrzeć 1 biszkopt
    - do salaterek włożyć papier do pieczenia
    - do obu przelać biszkopt
    - piec ok 30 minut dużą salaterkę małą wyciągnąć po 10 minutach
    - wystudzić
    - duży biszkopt przekrawamy na 3 części zaś mały na dwie
    - nasączamy każdy biszkopt ponczem
    - smarujemy masą truskawkową
    - zdobimy lukrem
  • 2. Wykonanie masy;
    ugotować budyń z cukrem waniliowym. wystudzić
    masło utrzeć z cukrem pudrem
    do utartego masła dodajemy przestudzony budyń
    na końcu dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki
    przekładamy nim biszkopty

Porady

Zieloną trawkę najlepiej zrobić wyciskając ją przez wyciskacz do czosnku Ja używam drucików typu czyściki do fajek można zakupić w każdym sklepie tytoniowym jest duży wybór kolorystyczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować