Biedroneczka

0 (0 ocen)

Wyśmienity deser dla osób lubiących powalający smak ciasta i puszystość pianki. Idealna dla leniwych kuchcików.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki
    szklanka śmietany
    szklanka cukru
    2 jaja
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    esencja waniliowa lub cukier waniliowy
    4 małe jabłka
    MASA:
    sernik na zimno (błyskawiczny)
    1 galaretka brzoskwiniowa (rozpuszczona w 1 szkl. wody)
    WIERZCH:
    3 galaretki truskawkowe (rozpuszczamy w 3 szkl. wody)
    biszkopty okrągłe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biedroneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka starannie zmiksować z cukrem. Nie przerywając powoli wlewać śmietanę, olej, esencję (cukier waniliowy wg uznania). Kiedy powstanie gładka masa porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wszystko delikatnie wymieszać. Dodać starte jabłka na grubych oczkach lub posypać je po cieście (Ja dawałam do środka). Wyłożyć blaszkę 24x28 cm papierem do pieczenia lub posypać bułką tartą. Jednolitą masę przelać do formy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C około 35-40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  • 2. Sernik rozrabiamy wg zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do niego lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wylewamy na ostudzone ciasto. Na serek wykładamy okrągłe biszkopty i zalewamy tężejącą galaretką.
    SMACZNEGO!!!!

Porady

Galaretki mogą mieć dowolny smak. Na serek równie dobrze można wyłożyć owoce np. truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować