REKLAMA

Torcik Truskawkowa Lawa

wyświetlono: 168 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

To pyszne ciasto idealne na letnie dni. Spód to czekoladowy biszkopt na którym jest warstwa soczystych truskawek skąpanych w czerwonej galaretce, a wierzch to kremowa masa na bazie serka mascarpone i kremówki posypana startą deserową czekoladą.

opublikowany: 22.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • forma tortowa 26 – 28 cm
    papier do pieczenia

    biszkopt:

    3 jajka klasa „L”
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao ( u mnie wymieszane z czarnym kakao )

    warstwa truskawkowa:

    1 kg truskawek
    2 czerwone galaretki
    4 szklanki wrzątku

    masa:

    0,5 l śmietanki kremówki 36%
    250 serka mascarpone
    1/2 opakowania cukru waniliowego z wanilia

    dekoracja:

    1 tabliczka czekolady deserowej
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Jak zrobić Torcik Truskawkowa Lawa?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy by przestygła. Truskawki myjemy oczyszczamy z szypułek i kroimy.
  • 2. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym z żółtek oraz ekstraktu waniliowego, na koniec ręcznie mieszamy masę z proszkiem, kakao i mąką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp.180⁰.
  • 3. Gotowy biszkopt po upieczeniu wyciągamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Po przestygnięciu dajemy go ponownie na papier do pieczenia i wkładam do formy.

    Na gotowy biszkopt dajemy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki by stężała.
  • 4. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego na sztywno. Kolejno dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i mieszamy tylko do połączenia się składników.

    Gotową masę wykładamy na stężała galaretkę z truskawkami, wyrównujemy a wierzch posypujemy startą czekoladą deserową. Gotowe ciasto schładzamy jeszcze przez ok.2 godz. w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE