Wyśmienite, lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak truskawek. Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, a do ciasta pasują one idealnie.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Spód:
200g ciastek herbatników „czarnych”
80g masła extra
Torcik truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach
19 x 22cm) i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek.
2.Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek waniliowy, a na końcu żelatynę rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki
na około 30 minut.
3.Mus truskawkowy:
Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować truskawkami lub według uznania.
Komentarze