Letni torcik na sekretnym chrupiącym spodzie o smaku orzechowo - czekoladowym i delikatną masą serową połączoną z orzeźwiającym musem ze świeżych truskawek to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni.
1 godz. 50 min
Składniki:
Spód:
200g sucharków
350g nutelli
Masa śmietanowo-serowa:
500g waniliowego sera delfiko
500ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/2 szklanki mleka
Mus truskawkowy:
1kg truskawek
3 truskawkowe galaretki
1 szklanka wody
Torcik truskawkowo - serowy sekret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać nutellę, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26cm. Obwód tortownicy obłożyć nasączonymi w mleku podłużnymi biszkoptami. Wstawić do lodówki.
2.Masa śmietanowo-serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
3.Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować, zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
4.Torcik udekorować bitą śmietaną, borówkami i posypać kolorowymi cukierkami.
Komentarze