Lekki torcik truskawkowo-serowy

5 (196 ocen)

Orzeźwiający smak truskawek sprawia, że tort smakuje wyjątkowo

Składniki:

  • Tortownica 22cm

    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Masa truskawkowo- serowa:

    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 0,5 kg sera białego trzy razy mielonego,
    • 4 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki wody,
    • 4-5 łyżek cukru pudru,
    • Około 3-3,5 szklanki truskawek
    Masa budyniowa:
    • 1 litr mleka,
    • 1,5 kostka masła,
    • 2 budynie waniliowe,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki tortowej
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 żółtka,

    Dodatkowo: barwinki spożywcze, kokos, 1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Lekki torcik truskawkowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek, delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
    Do tego placka należy upiec dwa takie biszkopty
  • 2. Masa truskawkowo-serowa:Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dokładamy ser, a na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Do masy serowej wsypujemy truskawki. Mieszamy.

    Masą truskawkowo-serową przekładamy biszkopty. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
    Gotowy dekorujemy.
  • 3. Masa do dekoracji: W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Częścią białej masy obtaczamy boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo obsypujemy kokosem.
    Pozostałą masę dzielimy odpowiednio na części i barwimy dokładając do nich spożywcze barwniki.
    Kontury myszki Minie oraz listki wykonałam z masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.

Porady

Tort był pieczony dla nieco większej dziewczynki (22 lata) kochającej Myszkę Minnie . Dla małych dziewczynek kolor czerwony warto zamienić kolorem różowym, a kakaowe listki kolorem zielonym. Jeśli ktoś boi się dekoracji, można upiec tylko jeden biszkopt, a zamiast drugiego tort wykończyć wylewając na masę serową truskawkową galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować