Torcik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 7 godz. 30 min

Lekki torcik z nutą pomarańczy. W sezonie cytrusów warto zrobić. O tej porze roku są najlepsze.

  • 7 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj wielkość M
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki cukru

    krem pomarańczowy:

    1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
    skórka pomarańczowa starta z 3 pomarańcz
    250 g mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 36 %
    5 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki żelatyny

    pozostałe
    2 mandarynki
    1 galaretka pomarańczowa
    skórka pomarańczowa kandyzowana
    1/2 pomarańczy
    3 łyżki spirytusu
    1/3 szklanka wody
    1/2 szklanka konfitury malinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt kakaowy 1. Białka oddzielam od żółtek i do białek dodaję cukier. Ubijam na najwyższych obrotach na puch. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszystą masę. Im dłużej ubijane jaja tym lepszy biszkopt wyjdzie. Mąkę przesiewam z kakao i mieszam. Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj i mieszam drewniana łyżką od spodu delikatnie.Dno formy średnica 22 cm wykładam papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z formy na deskę żeby odparowało.

  • galaretka pomarańczowa 2. Żelatynę zalewam jedną łyżką zimnego soku. Pozostały sok podgrzewam w garnku żeby był gorący i dodaję żelatynę.Zdejmuję z gazu i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję cukier i startą skórkę pomarańczy.Odstawiam do lodówki na noc.

  • biszkopt przełożony kremem 3. Mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam .Dodaję galaretkę i dalej ubijam aż połączy się ze śmietaną i będzie puszysta.

    Biszkopt kroję na trzy blaty. Do kubka wlewam wodę, dodaję sok z pomarańczy połówki i spirytus. Nasączam blat spodni, smaruję nim 1/3 kremu. układam drugi blat nasączam, smaruję kremem, na krem konfiturę malinową i układam ostatni blat. Ten tez delikatnie nasączam. Smaruję boki i górę tortu. odkładam trochę na dekorację które robię szprycą. układam cząstki mandarynek pozbawionych błonek, i dodaję skórę pomarańczową.
    Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w szklane wody, i wylewam do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Ułatwi nam ona wyjęcie galaretki z pudełka. Foremką do pierników wycinam kwiatki i obkładam nimi boku tora

    Tort wkładam do lodówki na dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować