Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Ostatnio szukałam w internecie przepisu na tort urodzinowy dla mojej babci i znalazłam idealny przepis dla smakoszy.Jest on przepyszny!Słodkość kremu i polewy czekoladowej idealnie komponuje się z lekką kwasowością truskawek co powoduje,że tort nie jest przeraźliwie słodki.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Masa z białej czekolady*:

    300 g białej czekolady dobrej jakości

    500 ml śmietanki kremówki

    kilka kropel aromatu do ciast cytrynowego(ale można dodać inny lub ulubiony likier)

    2 łyżki żelatyny w proszku

    opcjonalnie 2-3 łyżki aromatu do ciast lub likieru

    Biszkopt czekoladowy:

    2 duże jajka

    1/4 szklanki cukru

    1/3 szklanka mąki pszennej tortowej

    1 czubata łyżka kakao

    Czekoladowa polewa:

    200 g gorzkiej czekolady

    200 ml śmietanki kremówki

    2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła

    Dodatkowo:

    600 g truskawek
    *do przygotowania kilka godzin wcześniej, bo musi się mocno schłodzić
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa z białej czekolady:

    Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z ognia (nie gotować!). Dodać posiekaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita. Przestudzić, wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny lub dłużej- do momentu aż masa będzie mocno schłodzona i znacznie zgęstnieje (nie zamrażać).
  • 2. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
    Mąkę, wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).
    Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony).
  • 3. Całość:

    Truskawki umyć, kilkanaście przekroić wzdłuż na polówki i ściąć zaokrąglone brzegi, ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy, na biszkopcie.
    Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową wyjąć z zamrażalnika. Ubić na puszystą sztywną masę. Ewentualnie dodać aromat do ciast lub likier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. ¼ szklanki), pozostawić na chwilę, by żelatyna napęczniała, podgrzać aż cała się rozpuści. Dodać 1-2 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać, wlać do reszty masy i energicznie zmiksować na najwyższych obrotach, żeby nie zrobiły się grudki.
    Ponownie przez chwilę schłodzić. Połowę tężejącej masy wyłoży na biszkopt, przykryć warstwą pokrojonych na kawałki truskawek, wyłożyć resztę masy czekoladowo-śmietanowej, wierzch wyrównać, schładzać przez kilka godzin w lodówce, aż masa dokładnie stężeje.
  • 4. Polewa czekoladowa:

    Gorzką czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, dodać posiekaną czekoladę, olej lub masło, wymieszać aż polewa będzie jednolita, gładka i lśniąca, jeśli nie byłaby zbyt płynna (to zależy od dodanej czekolady) to można dodać odrobinę śmietanki i ponownie mieszając podgrzać. Gotową polewę wylać na stężałą masę z białej czekolady, potrząść tortownicą, by polewa równomiernie się rozlała, wystudzić. Wstawić na kwadrans do lodówki, żeby polewa nieco zastygła, udekorować truskawkami lub inaczej wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować