Tort podwójnie czekoladowy

0 (0 ocen)

Dość pracochłonny, jednak wygląd i smak tortu wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 dużych jaj
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1/2 szk.l wody
    1/2 szkl.oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szkl cukru
    esencja waniliowa
    szczypta soli

    Czekoladowy krem maślany
    1 czekolada deserowa
    500 g prawdziwego masła 82% tłuszczu
    5 dużych jaj
    2/3 szkl cukru

    Do ozdoby:
    300 g czekolady deserowej
    Do nasączenia:
    200 ml likieru czekoladowego

    Ponad to:
    2-3 zamrożone kafelki lub szklane deseczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort podwójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
  • image-09tgble 2. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch.
    Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
  • image-0arvjbt 3. Zimny biszkopt przekrawamy na 4 blaty. Krem dzielimy na 5 części. Każdą część nasączamy likierem czekoladowym i smarujemy kremem następnie układamy następny blat, nasączamy, krem itd. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu.
  • image-20ldsxw 4. Ozdoby.Dzień wcześniej wkładamy do zamrażarki 2-3 kafelki (np. takie pozostałe z remontu). Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Małymi porcjami rozsmarowujemy na kafelku czekoladę. Ma być ciepła, nie gorąca-powinna od razu zastygać i ścinamy ją ostrym nożem. Tak powstałymi "piórkami" czekoladowymi zdobimy tort (boki i górę tortu). Jeżeli czekolada nie chce się już ścinać wymieniamy kafelek na bardziej zimny.

Porady

Aby kafelek zbyt szybko się nie grzał podłożyłam pod kafelek zamrożony podkład żelowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny Obiad

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować