tort podwójnie czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

…w tym roku za bardzo nie miałam czasu wiec na urodziny zrobiłam taki prosty tort z kremem z białą i gorzką czekoladą. Tort wyszedł bardzo dobry nie za słodki, a biszkopt to jak zwykle „biszkopt rzucany” z niezawodnego przepisu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem:
    750 ml mleka (3 szklanki)
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    kostka 200g miękkiego masła
    1 gorzka czekolada
    1 biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort podwójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone …
  • 2. do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wsypujemy pół szklanki cukru. Do rondelka wsypujemy obie mąki, dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia
    Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy partiami budyń dokładnie mieszając. Krem dzielimy na dwie części.
    2/3 każdej czekolady osobno roztapiamy. I gdy chwilę przestygnie dodajemy do kremu. Resztę czekolad drobno siekamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 3 części. Dowolnie nasączamy i przekładamy kremem, każdą warstwę kremu posypujemy posiekaną czekoladą

Porady

Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej zrobić dzień przed składaniem tortu…

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gorzka czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować