Torcik piłka - dla dużego i małego fana

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Idealny zarówno dla małego jak i dużego fana piłki nożnej. :D Podstawą są 3 blaty ciasta czekoladowego przełożone 3 różnymi kremami, płatkami migdałowymi i dżemem. Niestety nie posiadam zdjęcia środka tortu, ponieważ był on prezentem urodzinowym :) Polecam.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe :
    2 jajka
    100ml.mleka
    80ml.oleju
    1/2 szkl. cukru
    100g.mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250ml.śmietanki 36%
    1 śmietan- fix
    2 łyżki cukru pudru
    5 kostek gorzkiej czekolady
    2 łyżki zmiksowanych malin/ syropu malinowego
    1 łyżka kakao

    Dodatkowo:
    1/2 małego słoiczka dżemu malinowego/ truskawkowego
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik piłka - dla dużego i małego fana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Mleko, olej i jajka powinny być w temperaturze pokojowej ( należy wyciągnąć je z lodówki około 2 godziny przed użyciem) Mokre składniki krótko zmiksować. Suche wymieszać ze sobą, dodać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników (ma powstań dość gęste, jednolite ciasto) Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C i przez około 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  • 2. Krem: Śmietanę 36% ubić na sztywno. Gdy będzie mieć odpowiednią konsystencje dodać cukier puder i śmietan- fix, ponownie zmiksować. Bitą śmietanę podzielić na 3 różne części ( I- duża, II- średnia, III- mała) Do najmniejszej dodać maliny, do średniej czekoladę (wcześniej rozpuścić ją w kąpieli wodnej z kakao i 2-3 łyżkami mleka, ostudzić) wymieszać. Do części największej nic nie dodawać.
  • 3. 3. Miskę o średnicy górnej obręczy około 12cm. Wyłożyć folią aluminiową.
  • 4. Z przestudzonego ciasta czekoladowego wyciąć 3 różnej wielkości koła. Jedno małe, drugie średnie, trzecie duże ( wielkość kół zależy od wymiarów waszej miski. Małe kółeczko ma bez problemu wejść na dno miski, średnie do połowy, a duże - na obręcz miski.)
  • 5. 5. Na dno miski umieścić najmniejsze kółko czekoladowe. Posmarować go niewielką ilością dżemu, na dżem wyłożyć krem malinowy i płatki migdałowe. Na migdały położyć średnie kółko czekoladowe i docisnąć. Wysmarować dżemem, a na dżem dać 2/3 kremu czekoladowego i płatki migdałowe. Przykryć ostatnim, największym kółkiem czekoladowym i docisnąć. Miskę z torcikiem schłodzić w lodówce do stężenia ( około 1 godziny lub dłużej)
  • 6. 6. Gdy tort stężeje wyjąć go z lodówki i odwrócić tak, aby miska była do góry nogami. Powoli i delikatnie ściągnąć miskę, a następnie folię aluminiową. Torcik udekorować na kształt piłki za pomocą kremu czekoladowego i zwykłego (część, do której nic nie dodawaliśmy) Schłodzić w lodówce.

Porady

1. Dekorując pomogłam sobie zdjęciem piłki, wyciętym z papieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować