Tort dla fana pojazdów budowlanych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowy biszkopt, przełożony masą ze śmietanki i mascarpone, tynk milky way. Ozdoby z czekolady, masy cukrowej i pokruszonych ciastek Oreo.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    - 6 jajek
    - 150g cukru drobnego
    - 100g mąki pszennej
    - 35g gorzkiego kakao
    - kilka kropli olejku arakowego

    KREM ŚMIETANKOWY

    TYNK MILKY WAY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy

Tort dla fana pojazdów budowlanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort śmietankowy 1. BISZKOPT:
    Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z kakao przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 165*C, grzanie góra-dół.
    Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno. Dodawać po łyżce drobnego cukru do wypieków. Cały czas na najwyższych obrotach. Jak cały cukier zmiksujemy, dodawać po jednym żółtku i na zakończenie kilka kropli olejku zapachowego. Odłożyć mikser. Szpatułką połączyć masę jajeczną z mąką i kakaem. Przełożyć do formy. Papier wykładamy tylko na spód, boków formy nie smarować.
    Piec przez 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie nożem oddzielić boki biszkoptu od rantu, wyjąc i odwrócić do góry dnem.

    KREM ŚMIETANKOWY:
    500g śmietanki 36%
    350g serka mascarpone
    60g cukru pudru

    Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieścić w misce i ucierać mikserem na sztywny krem, ok. 3 min. Gotowy krem od razu wykładamy na biszkopt.

    TYNK MILKY WAY:
    70ml mleka 3,2%
    70g drobnego cukru
    100g mleka w proszku
    280g masła 82%

    Mleko w proszku przesiać.
    W rondelku rozpuścić cukier w mleku 3,2%, mleka nie zagotować tylko lekko podgrzać.
    W misce ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) na jasną i puszystą masę, ok. 20min.
    Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku, energicznie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Dodajemy masę do utartego masła w dwóch turach. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitego kremu. W tym momencie można dodać jakiś barwnik, jak mamy taką potrzebę. Najpierw miksujemy na najwyższych obrotach a potem chwilę na małych, aby pozbyć się powietrza w kremie. Jeśli krem wyjdzie nam za luźny, można go chwilkę schłodzić w lodówce.
    Tort przed otynkowaniem powinien być wcześniej dobrze schłodzony.
    Pierwsza warstwa tynku powinna być cienka i tort trzeba schłodzić w lodówce min. 30 min do godziny. Tynk trzymamy w tym czasie na blacie. Po tym czasie tynkujemy już pozostałą resztą kremu i ozdabiamy.
    Tort kroimy gorącym nożem.

    SKŁADANIE TORTU (FI22 H10):

    BLAT – PONCZ - KREM ŚMIETANKOWY - BLAT – PONCZ – KREM ŚMIETANKOWY - BLAT - TYNK MILKY WAY

Porady

Tort był potrzebny na sobotę, więc pracę rozłożyłam tak: ŚRODA: upiekłam biszkopt w rancie i przygotowałam żelkę z borówki. CZWARTEK: przekroiłam biszkopt na 3 blaty i zaczęłam składać tort w rancie przekładając masami (masy robiłam na bieżąco) i włożyłam do lodówki (dobrze zabezpieczony przed pochłanianiem zapachów z lodówki). PIĄTEK: wyjęłam tort z rantu, tort się nieco ocieplał a ja w tym czasie przygotowałam tynk Milky Way, nałożyłam pierwszą warstwę tynku CIENKĄ i odłożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokończyłam tynkować tort resztą. Położyłam dekorację i schowałam do lodówki. Tort kroimy gorącym nożem, wystarczy przelać wrzątkiem. Figurka spycharki położona dopiero w sobotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować