Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym zrobiłam specjalnie dla męża który miał urodziny, a uwielbia kawę, orzechy i truskawki.Z miłości do niego powstało połączenie składników tego tortu.

Składniki:

  • Biszkopt :

    1 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. cukru
    8 jajek
    4 łyżki orzechów laskowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki oleju


    Masa :

    1 szkl. mleka orzechowego
    200g tartych orzechów laskowych
    350-400g miękkiego masła
    1 cukru pudru

    Mus:

    900g truskawek bez szypułek
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl. wody

    Dodatkowo :

    300g pasty/kremu kawa
    1/4 szkl. wiśniówki lub innego alkoholu
    1/2 szkl. przegotowanej wody
    gwiazdki z czekolady gorzkiej
    3 łyżki orzechów laskowych











Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Mus Musy Kawy

Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Orzechy przepuszczamy przez maszynkę.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, żółtka oraz przesiane razem mąki,
    proszek, sodę, orzechy i olej.
    Miksujemy aż składniki idealnie się połączą.
    Przelewamy do tortownicy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 40-50 minut.
    Stan upieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.

  • 2. Mus :

    Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy żelatynę i studzimy.
    Truskawki wraz z cukrem przekładamy do blendera i miksujemy.
    Pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę z żelatyną.
    Schładzamy mus.

  • 3. Masa :

    Orzechy zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i studzimy.
    Masło ucieramy na puch.
    Stopniowo dodajemy cukier puder i przestudzone zalane mlekiem orzechy.
    Całość miksujemy aż składniki się połączą.

  • 4. W między czasie wiśniówkę łączymy z przegotowaną wodą (1/2szkl.)

    Biszkopt przekrawamy na 3 części 9równe placki).
    Na dno tortownicy wkładamy jeden placek.
    Nasączamy go przygotowaną wiśniówką z wodą na którą wykładamy krem/pastę kawową.
    Następnie wykładamy kolejny placek który nasączamy i wykładamy tężejący mus truskawkowy.
    Na musie wykładamy ostatni placek biszkoptu, nasączamy i wykładamy masę orzechową.
    Całość posypujemy orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.
    Na wierzchu układamy gwiazdki.
    Tort schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
    Smak jest zaskakujący.

Porady

W przepisie można wykorzystać zarówno orzechy laskowe jak i włoskie. Tarte możemy zastąpić orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kawa Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować