Torcik orzechowo – kakaowy z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypać pozostałe składniki delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przekroić na 2 części.
2.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
3.Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kawę w proszku. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
4.Każde z ciast posmarować karmelem i przełożyć kremem. Udekorować według uznania.
Komentarze