Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie po jednym żółtku i dokładnie miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tarta tortownicę. Piec 25 min w temp 170 st. Po wystygnieciu przekroić na 2 części.
2.Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać do ubitych jaj. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę. Piec 15 min. w temp. 170 st.
3.Krem:
Cappuccino, kakao, oba rodzaje mąki i cukru, żółtka zmiksować z 0,2 l mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszane ze sobą składniki. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Można dodać kilka kropel alkoholu.
4.Nasączyć ciasto jasne pączem, wyłożyć 1/3 kremu, następnie ułożyć ciasto ciemne, również nasączyć i wyłożyć kolejną część kremu, na to nasączone ciasto jasne. Udekorować pozostałą częścią kremu. Można oprószyć gorzką czekoladą.
Komentarze