Orzechowo -karmelowy krakersik z kremem cappuccino

5 (198 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Bardzo lubię wszystko co orzechowe, makowe i serowe. To ciasto jest dobrym przykładem na to, że z orzachami można szaleć na wiele sposobów:)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x37cm
    Biszkopt orzechowy:
    7 jajek
    350g orzechów włoskich
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka kawy mielonej

    Krem cappuccino:
    500ml mleka
    50g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    200g masła
    3 – 4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku – nie rozpuszczamy

    Dodatkowo:
    1 duże opakowanie solonych krakersów
    1 puszka karmelu
    100g pokrojonych orzechów włoskich – do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowo -karmelowy krakersik z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:Orzechy zmielić, połączyć z przesianymi makami, proszkiem i kawą. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem dopieczenia przez ok. 30 min w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu delikatnie nasączyć słabą kawą z mlekiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
  • 2. Krem cappuccino: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
  • 3. Przełożenie:
    Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu cappuccino. Ułożyć warstwę krakersów. Na nich delikatnie rozsmarować połowę karmelu, ułożyć pozostałe krakersy. Ponownie krem cappuccino i ostatnia część biszkoptu. Wierzch posmarować karmelem i posypać orzechami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zmiękły.

Porady

biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, przed przekrojeniem go na dwie części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować