Torcik nugatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok.20 - 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.
Masa śmietanowo - Nutellowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Masę podzielić na 2 nierówne części do większej dodać miękką Nutellę, zmiksować.
3.Przełożenie:
Pierwszą część ciasta posmarować 1/3 kremu z Nutellą oraz wyłożyć cały jasny krem. Nałożyć biszkopt posmarować wierzch oraz boki pozostałą masą z Nutellą. Dowolnie udekorować. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze