PLACEK NUGATOWY

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto niby tortowe, troszkę słodkie ale pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto babkowe:
    -8 jajek
    -¾ masła(tj.186 g.) roztopionego i ostudzonego
    -250 g. mąki
    -1 szklanka cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -5 łyżek zimnej wody
    -2 łyżki kakao
    -1 mały proszek do piecz.(3 łyżeczki)


    masa nugatowa:
    -1 budyń krówkowy-duży(na 3/4l.)albo toffi
    -½ szklanki cukru(jeżeli budynie z cukrem, to ten pominąć)
    -2 szklanki mleka
    -1 żółtko
    -1 masło- 250 g.
    -50 g. nugatu albo masy krówkowej
    -1 gorzka czekolada

    -czekolada na dekorację, ciemna i biała

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Placek Desery Ciasto

Placek nugatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do ubitych jajek, mąkę z budyniami, kakao i proszkiem. Lekko mieszać, dolewając wodę na koniec masło. Wylać na blaszkę (30x40),wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
  • przekrojenie 2. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
  • spód 3. Spód włożyć do blaszki, zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  • masa 4. masa-Budyń rozmieszać z żółtkiem i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń.Odstawić z pieca, dodać czekoladę w kostkach i nugat. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić mieszając od czasu do czasu i schłodzić. Miksować masło i dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na pół. Posmarować biszkopt.
  • gotowy 5. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę masy i rozsmarować. Na górę zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować