ciasto babkowe:
-8 jajek
-¾ masła(tj.186 g.) roztopionego i ostudzonego
-250 g. mąki
-1 szklanka cukru
-2 budynie czekoladowe
-5 łyżek zimnej wody
-2 łyżki kakao
-1 mały proszek do piecz.(3 łyżeczki)
masa nugatowa:
-1 budyń krówkowy-duży(na 3/4l.)albo toffi
-½ szklanki cukru(jeżeli budynie z cukrem, to ten pominąć)
-2 szklanki mleka
-1 żółtko
-1 masło- 250 g.
-50 g. nugatu albo masy krówkowej
-1 gorzka czekolada
Placek nugatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do ubitych jajek, mąkę z budyniami, kakao i proszkiem. Lekko mieszać, dolewając wodę na koniec masło. Wylać na blaszkę (30x40),wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
2.Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
3.Spód włożyć do blaszki, zabezpieczonej papierem do pieczenia.
4.masa-Budyń rozmieszać z żółtkiem i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń.Odstawić z pieca, dodać czekoladę w kostkach i nugat. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić mieszając od czasu do czasu i schłodzić. Miksować masło i dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na pół. Posmarować biszkopt.
5.Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę masy i rozsmarować. Na górę zetrzeć czekoladę.
Komentarze