Na spód:
14 ciastek OREO
20 g masła
(można upiec cienki kakaowy biszkopt)
Masa śmietankowa:
100 ml śmietany 30%
150 ml śmietany 18%
3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w 30 ml ciepłej wody)
cukier waniliowy
3 łyżki cukier puder
Galaretka:
4 niebieskie galaretki
1200 ml gorącej wody
(+ 1-2 łyżki masy śmietankowej)
Na wierzch:
100 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
(+ 1/2 szkl. odlanej niebieskiej galaretki)
1.Spód:
Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Tortownicę (u mnie 24 cm ale mniejsza będzie lepsza bo wyjdzie wyższe ciasto) wyłożyć folią aluminiową (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka i mocno docisnąć, schłodzić w lodówce ok.20 minut.
2.Masa śmietankowa:
100 ml kremówki ubić, pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru pudru, następnie dodać śmietanę 18% oraz cukier waniliowy i wymieszać.
Cienkim strumieniem dolać żelatynę (żelatyna rozpuszczona w 30 ml ciepłej wody), wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia (odłożyć 1-2 łyżki by dodać do galaretki).
3.Galaretka:
Galaretkę rozpuść w 1200 ml gorącej wody. Odlać 1/2 szklanki i postawić w ciepłe miejsce by szybko nie stężała. Pozostałą galaretkę przestudzić. Dodać 1-2 łyżki masy śmietankowej i wymieszaj. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
4.Przełożenie:
Na schłodzony spód wycisnąć trzy okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wyciśnij dwa, a na górze jeden, w celu uformowania chmurki.
Zalej lekko gęstą galaretką, tylko do poziomu białej masy, dalej formuj chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (możesz wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopniowo przykrywając je galaretką. Odstaw do stężenia.
5.Wierzch:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę (te odlane 1/2 szkl. schłodzić przed robieniem wierzchu) wymieszać. Torcik wyciągnąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować na górze bitą śmietaną. Ponownie schłodzić.
Komentarze