Torcik NIEBO

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Na spód:
    14 ciastek OREO
    20 g masła
    (można upiec cienki kakaowy biszkopt)

    Masa śmietankowa:
    100 ml śmietany 30%
    150 ml śmietany 18%
    3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w 30 ml ciepłej wody)
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukier puder

    Galaretka:
    4 niebieskie galaretki
    1200 ml gorącej wody
    (+ 1-2 łyżki masy śmietankowej)

    Na wierzch:
    100 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    (+ 1/2 szkl. odlanej niebieskiej galaretki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Torcik niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
    Tortownicę (u mnie 24 cm ale mniejsza będzie lepsza bo wyjdzie wyższe ciasto) wyłożyć folią aluminiową (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka i mocno docisnąć, schłodzić w lodówce ok.20 minut.
  • 2. Masa śmietankowa:
    100 ml kremówki ubić, pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru pudru, następnie dodać śmietanę 18% oraz cukier waniliowy i wymieszać.
    Cienkim strumieniem dolać żelatynę (żelatyna rozpuszczona w 30 ml ciepłej wody), wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia (odłożyć 1-2 łyżki by dodać do galaretki).
  • 3. Galaretka:
    Galaretkę rozpuść w 1200 ml gorącej wody. Odlać 1/2 szklanki i postawić w ciepłe miejsce by szybko nie stężała. Pozostałą galaretkę przestudzić. Dodać 1-2 łyżki masy śmietankowej i wymieszaj. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  • niebo 4. Przełożenie:
    Na schłodzony spód wycisnąć trzy okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wyciśnij dwa, a na górze jeden, w celu uformowania chmurki.
    Zalej lekko gęstą galaretką, tylko do poziomu białej masy, dalej formuj chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (możesz wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopniowo przykrywając je galaretką. Odstaw do stężenia.
  • 5. Wierzch:
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę (te odlane 1/2 szkl. schłodzić przed robieniem wierzchu) wymieszać. Torcik wyciągnąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować na górze bitą śmietaną. Ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować