Torcik maślano-chałwowy

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten słodki deser zrobił furorę na imieninach mojego męża.

Składniki:

  • Biszkopt: 20 dag mąki
    ● 8 jajek
    ● 20 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: 2 kostki masła
    ● 40 dag chałwy kakaowej
    Oraz:
    ●1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ● posypka czekoladowa
    ● płatki migdałów lub zmielone orzechy
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik maślano-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy.
    Żółtka ucieramy z cukrami, stopniowo dodając przesianą
    mąkę z proszkiem. Delikatnie
    mieszamy z pianą. Przekładamy
    do dużej tortownicy wyłożonej
    papierem do pieczenia.
    Pieczemy 40 minut w 180 °C.
    Studzimy. Przekrawamy na
    3 placki. Kawę rozpuszczamy
    w 1/2 szkl. wrzątku, studzimy
    i nasączamy placki.
  • 2. Krem: masło ucieramy na
    puch, dodając pokruszoną
    chałwę. Połową kremu przekładamy
    placki, resztą smarujemy
    wierzch i boki tortu.
    Wierzch dekorujemy posypką,
    a boki posypujemy płatkami
    migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować