Torcik marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.
Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Komentarze