Torcik marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik marchewkowy z kremem z bialej czekolady

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto - tortownica 21 cm:

    100 g marchwii
    150 ml oleju rzepakowego
    100 g cukru
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    170 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki wiórek kokosowych

    Krem
    250 g mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1/2 tabliczki białej czekolady

    Dodatkowo:
    okrągłe biszkopty,
    kawa do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto marchewkowe

Torcik marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.
    Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.


    Krem:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno.

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Marchewka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować