Torcik marchewkowy z kremem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne wilgotne, aromatyczne ciasto z delikatnym kremem, lekko oprószone cynamonem...

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    4 jaja
    400 g mąki
    300 ml oleju
    300 g cukru
    400 g startej marchewki /drobne oczka/
    200 g posiekanych orzechów
    szczypta soli
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu

    KREM:

    300 ml śmietany 30 %
    250 g mascarpone

    PONADTO:

    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    cynamon do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Torcik marchewkowy z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
  • 2. Ubijając wlewać cienkim strumieniem olej.
  • 3. Dodać marchewkę, wymieszać łyżką.
  • 4. Powoli wsypać mąke wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
  • 5. Wymieszać delikatnie do całkowitego połączenia składników.
  • 6. Masę przełożyć do tortownicy /20cm/ wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. Piec ok 90min w 160 stopniach.
  • 8. Wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty.
  • 9. Mascarpone ubić ze śmietaną na sztywną masę.
  • 10. Każdy blat posmarować masą.
  • 11. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
  • 12. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej i połączyć z ubitą wcześniej śmietaną.
  • 13. Przygotowaną śmietaną ozdobić wierzch ciasta.
  • 14. Oprószyć cynamonem.

Porady

Ciasto można upiec na prostokątnej blaszce i wówczas przekroić tylko na połowę. Krem należy rozdzielić wtedy na 2 równe części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować