Torcik makaronowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron spaghetti 500 g,
    jajka 2 szt,
    śmietana 150 ml,
    Warstwa zielona:
    szpinak świeży 300 g,
    czosnek 2 ząbki,
    sól,
    pieprz,
    masło,
    Warstwa biała:
    szynka 300 g,
    kukurydza konserwowa 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    Wierzch:
    mozzarella 125 g,
    posiekana natka pietruszki 3 łyżki,
    oliwki zielone 5 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania z makaronem Szynki

Torcik makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Śmietanę wymieszać wraz jajkami na jednolitą masę.
    Szpinak porwać na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać połowę makaronu oraz połowę masy jajeczno - śmietanowej. Całość dokładnie wymieszać.
    Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać drugą połowę makaronu oraz masę jajeczno - śmietanową i wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Na dnie ułożyć makaron ze szpinakiem, docisnąć. Następnie wyłożyć warstwę białą, docisnąć i wyrównać.
    Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. 20 minut przed końcem pieczenia posypać startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą.
    Przed podaniem tort posypać posiekaną natką pietruszki oraz ułożyć pokrojone oliwki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować