Torcik makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Śmietanę wymieszać wraz jajkami na jednolitą masę.
Szpinak porwać na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać połowę makaronu oraz połowę masy jajeczno - śmietanowej. Całość dokładnie wymieszać.
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać drugą połowę makaronu oraz masę jajeczno - śmietanową i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Na dnie ułożyć makaron ze szpinakiem, docisnąć. Następnie wyłożyć warstwę białą, docisnąć i wyrównać.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. 20 minut przed końcem pieczenia posypać startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą.
Przed podaniem tort posypać posiekaną natką pietruszki oraz ułożyć pokrojone oliwki.
Komentarze