TORCIK FERRERO ROCHER

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, od którego trudno się oderwać

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 kostki masła
    50 g gorzkiej czekolady
    2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel)
    3 łyżki masła orzechowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa:
    200 ml śmietanki 36%
    250 g serka mascarpone
    100 g gorzkiej czekolady
    4 szt. pralin orzechowych
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    Dekoracja:
    100 g orzechów włoskich
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Pralinki

Torcik ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i boki ciasta.
  • 3. Dekoracja:
    Ciasto można udekorować gotowymi pralinkami Ferrer Rocher.
    Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe:
    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Orzechy włoskie drobno siekamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Gotowe kuleczki układamy na wierzchu ciasta. Na końcu obsypujemy gotowy torcik posiekanymi orzechami.
    Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować