TORCIK FERRERO ROCHER

  • wyświetlono: 755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, od którego trudno się oderwać

P6221168
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
50 g gorzkiej czekolady
2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel)
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
200 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
4 szt. pralin orzechowych
100 g zmielonych orzechów włoskich
Dekoracja:
100 g orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórek kokosowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK FERRERO ROCHER

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i boki ciasta.
  • 3. Dekoracja:
    Ciasto można udekorować gotowymi pralinkami Ferrer Rocher.
    Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe:
    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Orzechy włoskie drobno siekamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Gotowe kuleczki układamy na wierzchu ciasta. Na końcu obsypujemy gotowy torcik posiekanymi orzechami.
    Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortorzechy włoskiepralinkiczekoladowyferrero rocherorzechowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0uphx8m

Dodane przez: Teodorka

Ciasto "Ferrero roche"

Przepis pochodzi z "LUBELSKIE AKTUALNOŚCI...

Torcik czekoladowy

Dodane przez: dorota w

Torcik czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy. Prosty...

Torcik kokosowy

Dodane przez: joanna30

Torcik kokosowy

Niezwykle delikatny i puszysty...

Torcik Karotka

Dodane przez: Kasia Kolo F.

Torcik Karotka

Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne...

Malinowy torcik

Dodane przez: iziona

Malinowy torcik

Sam wygląd mówi o tym torciku wszystko,...

Czekoladowy torcik

Dodane przez: joanna1974

Czekoladowy torcik

Czekoladowy torcik, to propozycja...