TORT FERRERO- ROCHER

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort ten przygotowalam dla specjalnego jubilata czyli mojego syna ktory jest wielbicielem pralinek Ferrero Rocher.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: potrzebujemy 4 takie biszkopty
    3 jajka
    50 g mielonych orzechów laskowych
    50 g mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki kakao

    Masa czekoladowo-nutellowa:
    3 jajka
    3 żółtka
    15 dag cukru
    1/2 czekolady deserowej + 2 łyżki mleka
    2 łyżki nutelli
    150 ml śmietanki kremówki
    400 gr masła
    1 łyżka wódki

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2/3 szklanki grubo siekanych orzechów laskowych

    siekane orzechy laskowe do dekoracji
    Ferrero Rocher do dekoracji

    Forma: tortownica o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort orzechowy

Tort ferrero- rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem, orzechy oraz żółtka. Tortownicę wyłożyć papierem i nasmarować tłuszczem (boków nie smarować).
    Pieczenie: ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Po upieczeniu biszkopty naponczować.
  • 2. Jajka i żółtka oraz cukier ubić w kąpieli wodnej do białości. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia i jeszcze chwilę poubijać, przestudzić. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce masy jajecznej. Do masy dodać czekoladę, nutellę oraz alkohol,wszystko zmiksować. Śmietankę ubić, dodać po łyżce do masy delikatnie mieszając.
  • 3. Blaty tortu przekładać masą, odrobinę masy można zostawić do dekaracji tortu.
  • 4. Polewa:
    Wodę zagotwać z cukrem, ściągnąć z ognia dodać masło idokładnie wymieszać następnie dodać kakao i energicznie mieszać trzepaczką do rozpuszczenia. Wsypać orzechy, gdy polewa zacznie gęstnieć wyłożyć na tort. Udekorowac masą i pralinkami. Tort schłodzić.

Porady

Do naponczowania blatów tortu użyłam mocno zaparzonej kawy + 2 łyżki alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować