Tort ferrero- rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem, orzechy oraz żółtka. Tortownicę wyłożyć papierem i nasmarować tłuszczem (boków nie smarować).
Pieczenie: ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopty naponczować.
2.Jajka i żółtka oraz cukier ubić w kąpieli wodnej do białości. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia i jeszcze chwilę poubijać, przestudzić. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce masy jajecznej. Do masy dodać czekoladę, nutellę oraz alkohol,wszystko zmiksować. Śmietankę ubić, dodać po łyżce do masy delikatnie mieszając.
3.Blaty tortu przekładać masą, odrobinę masy można zostawić do dekaracji tortu.
4.Polewa:
Wodę zagotwać z cukrem, ściągnąć z ognia dodać masło idokładnie wymieszać następnie dodać kakao i energicznie mieszać trzepaczką do rozpuszczenia. Wsypać orzechy, gdy polewa zacznie gęstnieć wyłożyć na tort. Udekorowac masą i pralinkami. Tort schłodzić.
Porady
Do naponczowania blatów tortu użyłam mocno zaparzonej kawy + 2 łyżki alkoholu
Komentarze