Torcik ze śmietaną i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik śmietankowy dla wnuczki i jej koleżanek .Imprezka urodzinowa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki - 5 jajek, 3/4 szkl mąki tortowej, 1/4 szkl mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 3/4 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 800 ml kremówki 30 %, 3 śmietan fixy, 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 1 puszka brzoskwiń, 1 dżem wiśniowy.kolorowe ozdoby.oraz kolorowa posypka do obsypania boku tortu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając cukier i żółtka, po ubiciu białek dodajemy delikatnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 40 min. w temperatuże 170 stopni (do suchego patyczka) po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia. Kroimy na 2 blaty.
  • 2. Krem śmietankowy - śmietenę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec dodajemy śmietan fixy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody , bierzemy parę łyżek ubitej śmietany do osobnej miseczki i wlewamy do niej rozpuszczoną zimna żelatynę mieszamy. następnie łączymy obie śmietany i krem dajemy do lodówki .,
  • 3. 1 blat nasączamy sokiem z brzoswiń, smarujemy dżemem, i nakładamy obficie kremem smietankowym, na krem kładziemy osączone i pokrojone brzoskwinie. nakładamy 2 blat smarujemy też dżemem ale nie za dużo i szprycą kładziemy krem smietankowy robiac niewielką górkę. DEKORUJEMY - JA udekorowałam boki posypką kolorową, a na górę małe serduszka i motylki różno kolorowe aby pasowało do boku tortu i posypałam jeszcze górę też kolorową posypką(delikatnie) co dało ładny efekt. Nie zrobiłam zdjęcia w przekroju bo nie byłam na imprezce .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować