Torcik ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając cukier i żółtka, po ubiciu białek dodajemy delikatnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 40 min. w temperatuże 170 stopni (do suchego patyczka) po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia. Kroimy na 2 blaty.
2.Krem śmietankowy - śmietenę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec dodajemy śmietan fixy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody , bierzemy parę łyżek ubitej śmietany do osobnej miseczki i wlewamy do niej rozpuszczoną zimna żelatynę mieszamy. następnie łączymy obie śmietany i krem dajemy do lodówki .,
3.1 blat nasączamy sokiem z brzoswiń, smarujemy dżemem, i nakładamy obficie kremem smietankowym, na krem kładziemy osączone i pokrojone brzoskwinie. nakładamy 2 blat smarujemy też dżemem ale nie za dużo i szprycą kładziemy krem smietankowy robiac niewielką górkę. DEKORUJEMY - JA udekorowałam boki posypką kolorową, a na górę małe serduszka i motylki różno kolorowe aby pasowało do boku tortu i posypałam jeszcze górę też kolorową posypką(delikatnie) co dało ładny efekt. Nie zrobiłam zdjęcia w przekroju bo nie byłam na imprezce .
Komentarze