Najłatwiejszy torcik z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Torcik przygotowałam z okazji imienin męża. Trochę może skromny, ale za to bardzo smaczny i pięknie się prezentuje :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    2 łyżki ksylitolu
    2 łyżki maki tortowej
    1 łyżka kakao
    1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
    1 op. galaretki truskawkowej
    200 ml śmietanki 30%
    1 płaska łyżka cukru pudru
    1 op. śmietan-fixu
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Najłatwiejszy torcik z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesianą mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • 2. Brzoskwinie odsączamy z syropu. 2 połówki odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do miseczki. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i zalewamy nią pokrojone brzoskwinie. Odstawiamy do momentu, kiedy galaretka zacznie tężeć (można wstawić do lodówki).
  • 3. Biszkopt wyjmujemy z formy, usuwamy papier. Jeśli ciasto nierówno wyrosło, ścinamy lekko wierzch. Układamy na paterze (ja zawsze układam spodem do góry) i zapinamy obręcz tortownicy. 3-4 łyżki syropu mieszamy z 3-4 łyżkami wody i nasączamy ciasto. Wykładamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru zmieszanego ze śmietan-fixem na sztywno. Wykładamy równą warstwą na galaretkę z brzoskwiniami. Dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami i listkami mięty. Przed podaniem usuwamy obręcz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Brzoskwinie Ksylitol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować