Najłatwiejszy torcik z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesianą mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
2.Brzoskwinie odsączamy z syropu. 2 połówki odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do miseczki. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i zalewamy nią pokrojone brzoskwinie. Odstawiamy do momentu, kiedy galaretka zacznie tężeć (można wstawić do lodówki).
3.Biszkopt wyjmujemy z formy, usuwamy papier. Jeśli ciasto nierówno wyrosło, ścinamy lekko wierzch. Układamy na paterze (ja zawsze układam spodem do góry) i zapinamy obręcz tortownicy. 3-4 łyżki syropu mieszamy z 3-4 łyżkami wody i nasączamy ciasto. Wykładamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru zmieszanego ze śmietan-fixem na sztywno. Wykładamy równą warstwą na galaretkę z brzoskwiniami. Dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami i listkami mięty. Przed podaniem usuwamy obręcz.
Komentarze