Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik bardzo czekoladowy, przekładany masą czekoladową, pokryty musem z mascarpone i białej czekolady. Obsypany prażonymi płatkami migdałów.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
    - jaja o temp. pokojowej: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 70 gramów
    - mąka ziemniaczana: 70 gramów
    - kakao gorzkie: 3 łyżki
    - cukier puder: 200 gramów
    - proszek do pieczenie: 1 łyżeczka
    - Krem do tortów czekoladowy z pomarańczą z Delecty: 1 sztuka
    - mleko zimne: 300 mililitrów
    - herbata do nasączenia ciasta: 0.5 szklanki
    - mascarpone: 250 gramów
    - biała czekolada tabliczka: 100 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - płatki migdałów do posypania: 75 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka ubić z połową cukru pudru do otrzymania gęstej i puszystej masy. W osobnej misce ubić białka z pozostałą częścią cukru do powstania sztywnej piany. Mąki, kakao i proszek przesiać do osobnej miski i wymieszać.
    Białka połączyć z żółtkami za pomocą delikatnych ruchów szpatułką. Wsypać ½ mieszanki mąk, kakao oraz proszku. Wymieszać, dodać resztę mieszanki i znów delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Piec 35 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  • 2. Nasączenie: ½ szklanki zaparzonej, mocnej herbaty z cytryną(plus 3 łyżeczki alkoholu np. : rumu, wiśniówki)
  • 3. Przełożenie: Krem do tortów czekoladowy z pomarańczą z Delecty i 300ml zimnego mleka
  • 4. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić. Mascarpone ubić z ½ szklanki pudru na gładką masę powoli dodając przestudzoną czekoladę, jeszcze chwilę miksując.
    Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
  • 5. Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty i nasączyć. Na paterze ułożyć pierwszy krążek i rozsmarować połowę przygotowanego kremu do tortów. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć pozostałą część kremu. Położyć ostatni krążek i delikatnie docisnąć.
  • 6. Wierzch tortu oraz boki posmarować musem z czekolady i mascarpone. Posmarowane boki tortu oraz wierzch udekorować prażonymi płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować