Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka ubić z połową cukru pudru do otrzymania gęstej i puszystej masy. W osobnej misce ubić białka z pozostałą częścią cukru do powstania sztywnej piany. Mąki, kakao i proszek przesiać do osobnej miski i wymieszać.
Białka połączyć z żółtkami za pomocą delikatnych ruchów szpatułką. Wsypać ½ mieszanki mąk, kakao oraz proszku. Wymieszać, dodać resztę mieszanki i znów delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Piec 35 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
2.Nasączenie: ½ szklanki zaparzonej, mocnej herbaty z cytryną(plus 3 łyżeczki alkoholu np. : rumu, wiśniówki)
3.Przełożenie: Krem do tortów czekoladowy z pomarańczą z Delecty i 300ml zimnego mleka
4.Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić. Mascarpone ubić z ½ szklanki pudru na gładką masę powoli dodając przestudzoną czekoladę, jeszcze chwilę miksując.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
5.Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty i nasączyć. Na paterze ułożyć pierwszy krążek i rozsmarować połowę przygotowanego kremu do tortów. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć pozostałą część kremu. Położyć ostatni krążek i delikatnie docisnąć.
6.Wierzch tortu oraz boki posmarować musem z czekolady i mascarpone. Posmarowane boki tortu oraz wierzch udekorować prażonymi płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Komentarze