CZEKOLADOWO - CZEKOLADOWY TORCIK CUKIERECZEK

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny czekoladowy torcik dla smakosza czekolady, przełożonym kremowym czekoladowym kremem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany i kremu czekoladowego, oblany roztopioną czekoladą a przyozdobiony pokruszonymi kolorowymi czekoladowymi cukierkami lentynkami. Cudownie wygląda i fantastycznie smakuje.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    270 g mąki pszennej tortowej
    300 g cukru
    3 łyżki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek o temp.pokojowej
    duża szczypta soli
    6 łyżek wody

    papier do pieczenia
    forma tortowa do pieczenia o średnicy 28 cm

    krem:

    500 g śmietany kremówki 30 -36 % mocno schłodzonej
    250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
    300 - 400 g kremu czekoladowego

    dekoracja:

    100 g czekolady deserowej + 2 łyżki mleka
    100 g czekoladowych cukierków lentynek
    50 g białej czekolady + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowo - czekoladowy torcik cukiereczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 6 łyżek wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 60 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie możesz spokojnie przekroić na 3 blaty.

    KREM:
    Śmietankę mocno schłodzoną ubij w wysokim naczyniu, następnie dodaj mocno schłodzony serek mascarpone oraz gotowy krem czekoladowy i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowym kremem przełóż blaty biszkopta lekko je dociskając a na końcu przetrzyj tylko brzegi torta kremem. Tort schowaj do lodówki do schłodzenia.

    DEKORACJA:
    Pokruszoną czekoladę deserową z dodatkiem mleka rozpuść nad kąpielą wodną a następnie polej wierzch tortu. Potłuczone czekoladowe cukierki lentynki szybko posyp po wierzchu by się przykleiły do czekolady. Na samym końcu roztop białą czekoladę i polej nią posypany wierzch torta po cukierkach. Gotowy tort włóż na 2 godz do całkowitego schłodzenia.

Porady

śmietana i serek mascarpone powinny być bardzo mocno schłodzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować