CZEKOLADOWO - CZEKOLADOWY TORCIK CUKIERECZEK

  • wyświetlono: 264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny czekoladowy torcik dla smakosza czekolady, przełożonym kremowym czekoladowym kremem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany i kremu czekoladowego, oblany roztopioną czekoladą a przyozdobiony pokruszonymi kolorowymi czekoladowymi cukierkami lentynkami. Cudownie wygląda i fantastycznie smakuje.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

270 g mąki pszennej tortowej
300 g cukru
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek o temp.pokojowej
duża szczypta soli
6 łyżek wody

papier do pieczenia
forma tortowa do pieczenia o średnicy 28 cm

krem:

500 g śmietany kremówki 30 -36 % mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
300 - 400 g kremu czekoladowego

dekoracja:

100 g czekolady deserowej + 2 łyżki mleka
100 g czekoladowych cukierków lentynek
50 g białej czekolady + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

CZEKOLADOWO - CZEKOLADOWY TORCIK CUKIERECZEK

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 6 łyżek wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 60 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie możesz spokojnie przekroić na 3 blaty.

    KREM:
    Śmietankę mocno schłodzoną ubij w wysokim naczyniu, następnie dodaj mocno schłodzony serek mascarpone oraz gotowy krem czekoladowy i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowym kremem przełóż blaty biszkopta lekko je dociskając a na końcu przetrzyj tylko brzegi torta kremem. Tort schowaj do lodówki do schłodzenia.

    DEKORACJA:
    Pokruszoną czekoladę deserową z dodatkiem mleka rozpuść nad kąpielą wodną a następnie polej wierzch tortu. Potłuczone czekoladowe cukierki lentynki szybko posyp po wierzchu by się przykleiły do czekolady. Na samym końcu roztop białą czekoladę i polej nią posypany wierzch torta po cukierkach. Gotowy tort włóż na 2 godz do całkowitego schłodzenia.

Porady

śmietana i serek mascarpone powinny być bardzo mocno schłodzone

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptczekoladaurodzinysłodkie_życiecukierkimascarponeimieninybiszkopt_czekoladowylentynkitort_czekoladowybita_śmietanabiała_czekoladakrem_czekoladowytort_z_krememkrem_na_bazie_mascarponeposypka_z_cukierkówtort_czekoladowy_z_posypkączekolada_deserowakrem_z_bitej_śmietanytort_z_kremem_czekoladowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-1suiiut

Dodane przez: ewuska2016

Prosty torcik czekoladowy

Lekki i delikatny,nie za słodki...

Czekoladowy torcik musowy

Dodane przez: Futka

Czekoladowy torcik musowy

Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem...

Torcik czekoladowy z borówkami

Dodane przez: Olczunka

Torcik Czekoladowy z Borówkami

Pyszny torcik na bazie biszkoptu...

w środku

Dodane przez: JadWas

Torcik miętowo-czekoladowy (lub poprostu...

Przepis na krem był przez wiele...

Torcik czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: Milena127

Torcik czekoladowy z wiśniami

Mocno czekoladowy,przełamany soczystymi...

Czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i masła

Dodane przez: akrobatka22

Czekoladowe

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE