Tofurnik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tofu same w sobie jest niedobre ale ciasto wyszło znakomite! Smakuje jak prawdziwy sernik, a dla mnie nawet lepszy bo lżejszy od tradycyjnego sernika i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Zachęcam do wypróbowania!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:

    ok. 100 g suszonych daktyli
    2 banany
    2 szklanki płatków owsianych
    ok. 50 g amarantusa ekspandowanego
    1 łyżka oleju kokosowego
    Masa:
    500-600 g tofu
    400 ml schłodzonego mleka kokosowego
    sok z 1 cytryny
    skórka z 1 cytryny
    duży budyń waniliowy
    4-5 łyżek cukru pudru
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    Dekoracja:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    kasza jaglana ekspandowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Tofurnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Suszone daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko, pozostałe 0,5 szklanki zostawiany niezmielone. Daktyle odsączamy z wody, dodajemy do bananów i blendujemy razem z olejem kokosowym na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy zmielone i całe płatki owsiane oraz amarantusa ekspandowanego i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 min.
    W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej całą skórkę i wyciskamy sok. W misce blendujemy ze sobą tofu i schłodzoną śmietankę kokosową, dodając około połowę wody z mleka kokosowego. Masa musi być idealnie gładka i trochę rzadka. Następnie dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, budyń oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 min. Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmujemy go tylko studzimy w wyłączonym piekarniku.
    Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Stopioną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego ciasta i posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną.
    Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Daktyle Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować