Taki placuszek wzbudził zainteresowanie domowników jeszcze ciepły , aromatyczny i delikatny w smaku . Miała być polewam , skończyło się na osypaniu cukrem pudrem , nie było już czasu , znikał w locie :)))
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 budynie śmietankowe - każdy po 40 g
2 budynie czekoladowe - każdy po 40 g
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok . 250 g truskawek bez szypułek
Dodatkowo:
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm . x 38 cm .
cukier puder do posypania
Budyniowy placek dwukolorowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka , cukier , cukier waniliowy , sól ubijam na puch , ciągle miksując zmniejszam obroty miksera , dodaję olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto dzielę na pół , do jednej połowy dodaję budyń śmietankowy , do drugiej budyń czekoladowy , miksuję do połączenia składników .
Ciasto wylewam naprzemiennie kolorami do blaszki , układam truskawki , piekę godzinne w temperaturze 180 stopni . Jeszcze ciepłe osypuję cukrem pudrem .
Komentarze