Toffinek

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Ciasto zachwyca moich gości! To dla mnie największy komplement szczególnie,że ciasto nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 0,5 kg mąki, 1/2 szkl cukru, 15 dag miodu( najlepszy jest naturalny), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 kostki miękkiej margaryny. 2 jaja,1 cukier wanilinowy
    Krem: 1/2l śmietany 30% lub 36%, 3 łyżeczki żelatyny, 1/2 szkl cukru pudru
    Karmel:1 puszka mleka skondensowanego lub puszka masy krówkowej.
    Dodatkowo: Orzechy włoskie, herbatniki, wiórki kokosowe i gorzka czekolada.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Toffinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść w misce ciasto energicznymi ruchami do uzyskania jednolitej masy. Wysmarować blachę do ciasta tłuszczem i bułką tartą po czym umieścić w niej ciasto i piec w temperaturze 160stopni ok 30minut. Jeśli użyjemy do przepisu gotowej masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody na 1/2 godz , w przypadku użycia mleka gotujemy (również w zamkniętej puszcze) minimum 2 godziny pilnując, żeby nie wyparowała woda.
    Krem:schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając na końcu cukier puder i roztopioną żelatynę. Na przestudzony placek nakładamy karmel, następnie orzechy, potem krem następnie warstwę herbatników. Na całość rozsmarować resztą karmelu (wg uznania)
    Dobrze jest następnie zetrzeć na tarce gorzką czekoladę i posypać wierzch ciasta nią i wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

Porady

Można zrezygnować z dekoracji wiórkami i czekoladą i Toffinka dla dekoracji obłożyć orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować