Toffinek

4.96 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię piec, a to ciasto efektownie wygląda i zawsze się udaje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO - 4 jajka, 3/4 szklanki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżki kakao, 3/4szklanki cukru, MASA TOFFI 1/2 litra śmietany 36%, 2 łyżki żelatyny, puszka mleka krówkowego półtorej łyżki kawy rozpuszczalnej, biszkopty podłużne , MASA ŚMIETANOWA 1/2 litra śmietany 30%, łyżka cukru pudru , półtorej łyżki żelatyny, 3 kostki czekolady deserowej,
Wystaw ocenę:

4.96 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi Ciasto

Toffinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Toffinek 1. Białka ubic na sztywno , dodac cukier , ubic. Dodac żółtka ,chwilę ubijac. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, wymieszac łyżką. Przłożyc do blachy(21/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok 20 min w temp. 180 stopni.Ostudzic.
  • 2. Łyżkę kawy rozpuścic w 1/4 szkl. ciepłej wody. Żelatynę rozpuścic w 1/3 szkl. wody. mocno podgrzac . Śmietanę 36% ubic na sztywno. Masę z puszki wyłożyc do miski, zmiksowac, dodac kawę i gorącą żelatynę, zmiksowac razem. Dodawac partiami ubitą śmietanę , mieszac łopatką i na końcu krótko zmiksowac. Resztę kawy rozpuścic w 1/2 szkl. wody.
  • 3. Na biszkopt wylac 1/3 tężącej masy, na to ułożyc biszkopty namoczone w kawie(krótko żeby nie zmiękły) na to resztę masy. Schładzamy . Śmietanę30% ubijamy z pudrem,łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szkl wody, wykładamy na ciasto. Dekorujemy stopioną czekoladą, schładzamy najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować